小鱼语文费尔教育初中资源网费尔教育论坛教育好网
  
正在载入,请稍候……
首页| 语文| 数学| 英语| 作文| 其它| 课件| 下载| 英汉词典| 新作文频道| 淘宝商城
 位置: 费尔教育 >> 英语 >> 语法知识 >> 正文
牛津英语6A英语语法(二) 一般过去时

定义:表示过去某时发生的动作或存在的状态。

结构:“主语+动词的过去式”

用法:

1.表示过去某个时间发生的动作或存在的状态。

 He was here yesterday.

 I got up at seven yesterday morning.

 My mother was at work yesterday afternoon.

 Did you have a good time last summer?

2.表示过去经常或反复发生的动作。

 My mother often went to work by taxi last year.

 When I was a student, I often listened to music.

3. 常与一般过去时态连用的时间有:

 at that time, then, at that moment, yesterday, yesterday morning (afternoon, evening)last night (week, month, year),一 段时间+ago(several days ago), two days ago, a week ago, three years agoin 1990, (in 1997) ,just now, long before, long, long ago

. 动词过去式构成规则

(一)1、一般在动词原形末尾加– ed

 help helped, look looked, play played, work worked, listen listened, wash washed, clean cleaned,

2、结尾是 e 的动词加 -- d

 live---lived hope---hoped use---used like --- liked

3、末尾只有一个辅音字母的重读闭音节词,先双写这个辅音字母,再加—ed

 stop---stopped plan---planned

4、结尾是“辅音字母+y”的动词,先变“y”为“i”再加—ed

 study---studied carry ---carried cry --- cried worry worried

() 动词过去式的读音规则

 规则动词加-ed的读音:基本规则是轻轻,浊浊,既在轻辅音后加ed读轻辅音/t/。在浊辅音及元音后加ed读浊辅音/d/

  例: ask asked /a:skt/, cook cooked /kukt/, pass passed /pa:st/,

  例: move moved /mu:vd/, live lived / livd/, listen listened /`lisnd/, stay stayed /steid/

 在/t/ /d/ 之后念 /id/ , ed /t/ /d/ 音后面念 /id/

  例:shout shouted // , start started /sta:tid/,want wanted /wantid/, need needed /`ni:did/

()不规则动词的过去式:

a.过去式与动词原形的拼写形式相同:let let, put put, read read,(注意read的过去式读[red])

b. i a: begin began, drink drank, give gave, ring rang, sing sang, sit sat, swim swam

c. i o: drive drove, ride rode, write wrote

d. ow ew: grow grew, know knew, throw threw

e. oughaugh的:bring brought, buy bought, think thoughtcatch caught, teach taught

f. am is ---was  are ---were  do---did  can---could  come---came

不规则动词的过去式平时出现要留心,逐个熟记,注意积累。

 

. 句型转化:

1be 动词的过去时的句型如下:

 (1)否定句: 主语 + be动词的过去式(was, were+ not

 (2)疑问句: be动词的过去式(was, were+ 主语 …?

  a.He was busy yesterday. (肯定句) 他昨天很忙。

  b.He was not busy yesterday. (否定句) 他昨天不忙。

  c.Was he busy yesterday? (疑问句) 他昨天忙吗?

  d.There werent any boys in the room.房间里没有男孩儿。

  e. Were there any boys in the room? 房间里有男孩儿吗?

2.行为动词的否定式和疑问式:

 (1)若肯定句中只有一个行为动词,那就得在行为动词前加上did not或缩略式didnt,并把这个行为动词由过去式改为动词原形。例如:

 a. I called Lin Tao yesterday afternoon. I did not / didnt call Lin Tao yesterday afternoon.

 b. I borrowed a book from Sun Yang last Sunday. I didnt borrow a book from Sun Yang last Sunday.

 (2) 行为动词的一般疑问句

  若在陈述句中只有行为动词的过去式,那就得在句首加上一个助动词did来帮助提问,然后把句中的行为动词由过去式改为动词原形,并在句末打上问号。回答时别忘了还用did.例如:

 a. We stayed there for 10 days last month. Did you stay there for 10 days last month? Yes, we did. / No, we didnt.

 b. Mary had a delicious dinner yesterday evening. Did Mary have a delicious dinner yesterday evening? Yes, she did. / No, she didnt

 

练习:

一.用所给动词的适当形式填空。

1. We ______ (live) in Japan last year.

2. Susan_______ (stop) the car on the street yesterday.

3. My mother_______ (clean) my room and ______(study) for the English test last Sunday.

4. What ______ you ______(do) last night?

5. On Saturday morning I _____(play) football.

二. 用括号内所给动词的适当形式填空。

(1) May__________ (finish) her homework very late yesterday evening.

(2) Han Mei __________ (bring) her pet to the park that day.

(3) His father __________ (buy) a new computer for him last week.

(4) Miss Du__________ (walk) to work every day last term.

(5) We __________ (move) to Shenyang 8 years ago.

(6) __________ you __________ (have) bread for breakfast this morning?

(7) She __________ (give) me a nice present last night.

(8) The police __________ (stop) the car and __________ (catch) the thief (小偷) just now.

(9) Tom __________ (carry) water for the old man last Saturday.

(10)Uncle Wang _____________ ( come )into the room and __________ ( find ) something to eat.

(11).Lily ______________ ( study ) in the classroom for two hours and then _________ ( leave ).

(12).Jimmy __________ ( do ) a lot today. He _________ ( go ) shopping and ________ ( cook ) supper.

(13).We _________ ( go ) to the cinema last night. The film ___________ ( be ) very good.

(14).What time _________ you __________ ( get ) to school this morning?

三.按要求变换下列句型,每空一词。

(1) Wei Fang cleaned the classroom an hour ago. (改为一般疑问句,并作肯定和否定回答)

 __________ Wei Fang __________ the classroom an hour ago?

 __________, she __________.

 __________,she __________.

(2) Li Hong did her homework yesterday afternoon. (改为否定句)

 Li Hong __________ __________ her homework yesterday afternoon.

(3) Uncle Li drove a truck to Wuhan three months ago(改成一般疑问句)

 __________ Uncle Li __________a truck to Wuhan three months ago?

(4) Miss Gao taught them English last term.(对划线部分提问)

 __________ __________ Miss Gao __________ __________ English?

(5) Mr Ren always went to work on foot last year. (对划线部分提问)

 __________Mr Gao ________ to work last year

(6)Lucy did her homework at home.(改否定句)

 Lucy _______ _______ her homework at home.

(7)He found some meat in the fridge.(变一般疑问句)

 ______ he _____ ______ meat in the fridge?

(8)She stayed there for a month.(对划线部分提问)

 ______ ______ _____ she _____ there?

(9)There was some tea in the cup.(变一般疑问句)

 _____ there _____ tea in the cup?

. 选择

( )1.The two __________in the same class last year.

 A. are  B. was  C. were

( )2.---Where__________ you ?

  ----I went to buy some food for supper.

 A.are go  B.did go  C.do go

( )3.The students in Li Lei’s class__________ on a farm last week.

 A. work  B. works  C. worked

( )4.__________ that worker __________in a shoe factory a year ago?

 A. Do, work  B.Did, worked  C. Did, work

( )5.---Have you found your pen ?

 ----Yes, I__________ it two hours ago.

 A. found  B. find  C. finded

( )6. __________your mother __________to work last Saturday?

 A. Did, go  B. Do, go  C. Does, go

( )7.They__________ not late the day before yesterday.

 A. did  B. were  C. are

( )8.__________ they away from school last October?

 A. Did  B. Were  C. Do

( )9. __________you__________ to school last Sunday?

 A. Did, come  B. Do, come  C. Were, come

( )10.What __________they__________ for breakfast last week?

 A. were, have  B. did, have  C. will, have

( )11.My friend __________his homework fifteen minutes ago.

 A. finish  B. finishes  C. finished

( )12.The boys__________ only two subjects last term, but this term they__________ five.

 A. have, have  B. had, had  C. had, have

( )13.Why __________Ann __________TV last night ?

 A. didnt, watch  B. dont ,watch  C. doesnt , watch

( )14.They stopped here because they__________ the way to the station.

 A. didnt know  B. dont know  C. will know

( )15---Where __________ you find your ticket?

 ----I __________it on the ground.

 A. did, found  B. do, found  C. were, find

.将下列各词重新排序使其成为正确的句子:

1. you go the did to city yesterday (?)

 _______________________________

2. did he what in eat evening the (?)

 ______________________________

3. went there I taxi by (.)

 ______________________________

4. walked to the she back school (.)

 ______________________________

5. it rainy was yesterday (?)

 ______________________________

 答案

.1. lived  2.stopped  3.cleaned studied  4.did do  5.played

.1. finished  2.brought  3.bought  4.walked  5.moved  6. Did, have  7. gave  8.stopped, caught  9.carried  10.came found. 11.studied;left  12.did; went;cooked  13.went;was  14.did;get

.1.Did; clean; Yes sh did/No she didnt  2.didnt do  3.Did drive  4.When; did ;teach them.  5.How did go  6.didnt do  7.Did find any  8.How long did stay  9.Was any

.1.C  2.B  3.C  4.C  5.A  6.A  7.B  8.B  9.A  10.B  11.C  12.C  13.A  14.A  15.A

, .1.Did you go to the city yesterday?

  2.What did he eat in the evening?

  3.I went there by taxi.

  4.She walked back to the school.

  5. Was it rainy yesterday?


牛津英语6A英语语法(二) 一般过去时 来自费尔教育。 点这里回到顶部

上一篇:四种时态语法解析

下一篇:小学英语and的理解与表达

发表评论】【收藏此页】【告诉好友】【打印此文】【关闭窗口】    您的支持是我们的动力!
推荐文章
相关文章

| 关于本站 | 设为首页 | 加入收藏 | 站长邮箱 | 友情链接 | 版权申明 | 联系我们 |